poniedziałek, 14 października 2013

październikowa Kuchnia Społeczna

Ostatnio zalewa mnie nawał obowiązków i odczuwam typowo jesienne zmęczenie. Za oknem coraz szybciej zapada zmrok, ale za dnia wciąż świeci jeszcze słońce a ja cieszę się jadąc do szkoły przez park pełen rudozłotych liści. 

W niedzielę odbyła się kolejna edycja poznańskiej Kuchni Społecznej, którą wykorzystałam jako pretekst by posiedzieć trochę w kuchni,pogotować i poleniuchować. Upiekłam cynamonowo-kakaowe muffiny z przepisu Sylwii i moją ukochaną bośniacką krompirušę. Oczywiście zapomniałam zrobić zdjęć zanim wszystko zostało zjedzone przez tłumy przesympatycznych ludzi odwiedzających w tę niedzielę Głośną. Dlatego też wstawiam przepisy (bez zdjęć) i zdjęcia z Kuchni Społecznej.

Krompiruša

SKŁADNIKI:

ciasto francuskie (wegańskie)

2 ziemniaki
1 cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy. Cebulkę posiekaną w kosteczkę podsmażamy do zarumienienia na małej ilości oleju. Ziemniaki "tłuczemy" z olejem, dodajemy soli, odrobinę pieprzu, podsmażoną cebulkę, mieszamy.

Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki, wypełniamy farszem, zaklejamy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 minut.



Babeczki cynamonowo-kokosowe- przepis Sylwii.

















A a dobranoc piosenka, która zawsze motywuje mnie do działania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz