Uwielbiam
gotować, a chyba jeszcze bardziej piec wszelkiego rodzaju muffiny i
ciasta. Czasem pokuszę się o użycie droższych lub trudno
dostępnych składników, lecz zazwyczaj korzystam z tanich, łatwo
dostępnych produktów, bądź po prostu tego co ktoś inny (czytaj
sieci supermarketów) wyrzucą na śmietnik. Na sam początek bloga
muffiny kokosowo-waniliowe i samosy.
Muffiny
kokosowo-waniliowe
-
przepis z puszka.pl, które zrobiły furorę po mojej obronie, a w
czasie świąt zniknęły w bardzo szybkim tempie:) Jedynym droższym
składnikiem w tym przepisie jest mleko kokosowe, ale warto go
wypatrywać na tzw: tygodniach azjatyckich w sklepach, wtedy
kosztuje ok 4,50 zł:)
Składniki:

1 szkl. cukru
0,5 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. mleka kokosowego
1/3 szkl. oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka białego octu winnego (white vinegar)
Przygotowanie:
Przygotować
dwie miski. Do jednej przesiać mąkę i wymieszać ją z resztą
suchych składników.
W drugiej misce mieszany mokre składniki (oprócz octu). Mieszamy dwie mikstury ze sobą, a na końcu dodajemy ocet. Dokładnie mieszamy. Według upodobania można dodać rodzynek bądź więcej wiórek kokosowych.
Masę przełożyć do foremek i piec około 30 min
W drugiej misce mieszany mokre składniki (oprócz octu). Mieszamy dwie mikstury ze sobą, a na końcu dodajemy ocet. Dokładnie mieszamy. Według upodobania można dodać rodzynek bądź więcej wiórek kokosowych.
Masę przełożyć do foremek i piec około 30 min
Samosy
Ponieważ
staram się nie jeść rzeczy smażonych, wychodzi różnie- wiadomo,
a sama myśl wrzucenia samosów do rozgrzanego tłuszczu wywołuje u
mnie niechęć, dlatego samosy w mojej wersji są pieczone.
Składniki:

1 szklanka mąki
6 łyżek oleju
szczypta soli
woda
farsz:
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki groszku konserwowego
1/2 szklanki ugotowanej marchewki pokrojonej w kosteczkę
1 średni ziemniak
gharam masala
sól
łyżka oleju
Przygotowanie:
Ciasto:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić - odstawić na
0,5 godz. do lodówki.
Farsz: Ziemniaka ugotować w koszulce,
ostudzić i obrać. Wrzucić do miski razem z resztą składników
(gharam masali i soli dodać wg własnych upodobań), wszytko
zmiksować.
Ciasto wyjąć z lodówki dokładnie rozwałkować
- musi być bardzo cienkie! Puszką np. po groszku, wyciąć koła,
napełnić farszem i zlepić jak pierogi. Piec w temperaturze 200 st.
C przez 15 minut.
Wskazówka:
Taka mieszanka: kukurydza, groszek, marchewka jest dostępna w
słoikach w większości marketów i jej cena zazwyczaj wynosi między
2-3 zł:) No chyba,że ktoś chodzi do super drogich sklepów:)
Wskazówka 2: jeśli nie masz wałka można użyć słoika, jak dla
mnie daje radę:)
I na koniec kombinacja moich zainteresowań, chorwacka, pro zwierzęca piosenka, co prawda brzmi troszkę jak kolęda ale i tak jest ładna:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz